ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Nieuwjaarsvoornemens: Hoe maak je de mooie voornemens waar?

04-01-2017 | Geschreven door: Lone
Het nieuwe jaar is van start gegaan. Tijd voor nieuwe voornemens! Je wilt gezonder leven, minder tijd besteden aan de smartphone en eindelijk de slaapkamer opknappen. Vooral een fris begin maken! Maar hoe zorg je ervoor dat er ook echt iets van komt?
goede voornemens

Je herkent het vast, dat je het zeker weet dat je vanaf nu echt nooit meer de afwas laat staan in de keuken na het eten. Totdat je weer even die ene serie wilt kijken en daar staan ze dan de volgende ochtend; die gebruikte potten en pannen.

Wij mensen doen het liefst alleen waar we zin in hebben. We vinden het niet fijn om iets te 'moeten' hoewel het goed voor ons zou zijn. Zo zitten de engel en de duivel steeds tegenstrijdige boodschappen in onze oren te fluisteren en raken we de focus kwijt. Als je een voornemen waar wilt maken moet je die hele discussie vermijden van of het nou wel of niet nú hoeft. De twijfel wint namelijk bijna altijd (helaas) en dat is zonde voor al die mooie plannen. Maar hoe doe je het dan?

Verscherp je focus door één voornemen te maken die haalbaar is en waar je blij van wordt

Als je teveel tegelijk wilt veranderen dan komt er meestal niets van, zelfs als je een meester bent in multitasking. Begin met één voornemen die haalbaar is en waar je blij van wordt. Als het te ambitieus is of als het je koud laat dan is het lastig om op termijn gemotiveerd te blijven. Keep it simple dus! Dan kan je altijd nog een voornemen erbij nemen als je tijd en energie over hebt.

In plaats van én afvallen én fit worden én Frans leren, kies er één uit en geef hem al je aandacht. Of in plaats van je hele huis een opknapbuurt willen geven, kies dan één kamer uit waar je het meeste plezier van zou krijgen en ga aan de slag.

Stel een concreet doel, dat geeft houvast

Vaak is een voornemen te abstract. Om een voornemen te kunnen waarmaken moet je je voornemen vertalen naar een concreet doel. Dan heb je op de momenten van verleidingen (en die zijn er altijd) een stevig houvast.

Wat wil je graag bereiken en waarom is dit voor jou belangrijk? Hoe ga je het realiseren in je alledaagse leven? Wanneer dat helder is dan maak je het jezelf veel gemakkelijker om je doel te bereiken. Om het nog concreter te maken kunnen de zogenaamde W-vragen je helpen: Wat wil je doen, Wanneer, Waar en met Wie wil je het doen, en (heel belangrijk voor de motivatie) Waarom wil je het doen.

Als je fit wilt worden, spreek dan met jezelf af dat je dinsdag en donderdag ochtend vóór het werk 30 minuten gaat trainen in de sportschool zodat je door fitter worden meer energie over hebt voor het doen van leuke dingen na het werk. Of wanneer je de slaapkamer wilt opknappen, omdat je graag beter wilt slapen 's nachts en wakker wil worden in een mooie omgeving, ga dan elke dinsdag avond in januari eerst een plan maken over wat er moet gebeuren en ga het eerstvolgende weekend aan de slag met hulp van twee vrienden.

Bedenkt een als-dan plan voor de moeilijke momenten

Zelfs de meest gedreven mensen onder ons zullen momenten hebben waar de verleiding te groot is om "eventjes" van het doel af te stappen. Dan is het handig om een als-dan plannetje te hebben. Wat zijn de meest voorkomende obstakels die je gaat tegenkomen? En wat ga je dan doen?

Als het regent buiten op het moment dat je wilt gaan hardlopen, dan doe je een regenjas aan. Of als iemand belt op het moment dat je zou gaan opruimen, dan stuur je een sms dat je ze later terugbelt.

Nieuw jaar, nieuwe kansen! We wensen je alvast heel veel succes met je voornemens en een gelukkig nieuw jaar!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!