ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Samenwonen: Hoe maak je samen een gezellig thuis?

09-03-2017 | Geschreven door: Lone
Samenwonen is een hele leuke stap in een relatie. Elke dag wakker worden met je liefde en samen het alledaagse leven delen. Mooi! En soms ook spannend. Twee mensen met elk hun eigen wensen, behoeften en gewoonten samen onder één dak. Hoe kun je dat het beste aanpakken?
samen op de bank

Welke rituelen zijn voor jullie belangrijk?

Wanneer je een tijd solo hebt gewoond dan ben je gewend om thuis weinig rekening te hoeven houden met anderen. Je hebt je eigen schema, je eigen routines en je eigen smaak. Als je gaat samenwonen moet je als het ware opnieuw beginnen. Over de dagelijkse handelingen die je normaal op routine doet moet je opeens nadenken en samen opnieuw uitvinden. Het ideale huis is zo ingericht dat het goed past bij de wensen en behoeften van én jou én je partner.

Het is dus slim om te beginnen met goed kijken naar jullie gewoonten en verwachtingen en die informatie gebruiken als uitgangspunt voor de inrichting van het huis. Het neemt misschien eventjes wat van de romantiek weg en je zult denken "daar komen we vanzelf wel achter!". Maar zo voorkom je wél wat zorgen later. Het zijn juist de kleine dingen die op den duur gaan irriteren.

Hebben jullie bijvoorbeeld verschillende slaapritmen, last van snurken of in slaap vallen, of moet een van jullie s'nachts naar de WC? Denk dan bijvoorbeeld aan een dik en zacht vloerkleed dat goed het geluid absorbeert in de slaapkamer en verduisterende gordijnen die het makkelijker maken om in slaap te vallen als het buiten licht is.

Maak thuis in alle rust de grote inrichtingskeuzes en niet in een drukke winkel
samen aan het bureau

Wat gaat mee en wat moet nieuw?

Wat neem je wél en niet mee van het oude huis? Wat is nodig en wat past? Kijk welke meubels en spullen er nodig zijn per ruimte in het nieuwe huis en welke sfeer jullie daar willen creëren (strak, gezellig, rustig?). En wees kritisch. Ten minste de helft moet weg. Je wilt alleen spullen meenemen die je echt nodig hebt of waar je echt plezier van hebt. En die keuzes kun je beter vooraf rustig samen maken dan tijdens het in- en uitpakken...

Zorg dat er in de nieuwe woning genoeg opbergruimte is en dat jullie allebei een eigen kast hebben. En ook dat er mogelijkheid is om zich even terug te kunnen trekken om alleen te zijn. Het kan een 'eigen' kamer zijn om een gezellige zithoek ergens in huis. Je eigen 'space' nodig hebben is heel normaal en kun je beter vanaf het begin meenemen in de inrichting.

Als je een helder beeld hebt van wat mee gaat en wat nieuw moet worden aangeschaft, ga je samen shoppen. Koop niets zonder het eerst elkaar te vragen of hij/zij het eens is.

Van twee stijlen één geheel van maken is een uitdaging voor veel koppels
samen koken

Twee verledens onder één dak

We hebben allemaal meubels en spullen van sentimentele waarde die ons doen denken aan iemand of iets wat we hebben meegemaakt. Deze spullen zijn als het ware een onderdeel geworden van wie we zijn en gaan mee van woning naar woning. Ook zijn het soms vreselijk lelijke dingen... Als je gaat samenwonen maak je graag een nieuw begin en is de neiging om spullen weg te doen die doen denken aan het verleden. Maar persoonlijke spullen geven juist veel sfeer aan een huis. Koop dus niet alles nieuw maar neem elk een paar spullen mee die iets voor jullie betekenen. Een souvenir van een prachtige reis, een geërfde linnenkast, een mooie vaas van je moeder, kindertekeningen van je kinderen of uit je eigen kindertijd, foto's van mensen die je lief hebt.

Een mooi voorbeeld van hoe je een geheel kunt maken van verschillende spullen en stijlen is een 'galeriemuur'. Je tovert een kale muur om in een galerie door allerlei ingelijste foto's, tekeningen, kunstwerken, affiches, platencovers door elkaar op de muur te hangen.

Ook kun je spullen van dezelfde kleur, grootte, materiaal of functie bij elkaar zetten zodat ze een geheel vormen. Zo kan een verzameling hele verschillende kandelaren opeens bij elkaar passen als je ze bij elkaar op een dienblad neerzet.

Of kies voor een kleur die alles verbindt in een kamer. Met een blauwe fauteuil in de hoek, een denimkleed bij de zitbank en een paar blauwe keramiekpotten in de vensterbank passen de bruine vintage lerenbank en de witte antieke linnenkast opeens bij elkaar.

Maak jullie nieuwe thuis zo persoonlijk mogelijk
koffie in bed

Het eens worden

Of jullie nou samen een nieuwe woning hebben uitgezocht of de ene bij de ander intrekt, de nieuwe woning is van jullie allebei. Dat moet natuurlijk ook blijken uit de inrichting. Anders gaat de ene zich meer thuis voelen dan de ander en dat was juist niet de bedoeling met samen te gaan wonen. Er moeten concessies gemaakt worden en onderhandeld worden, dat hoort er nou eenmaal allermaal bij. Een handige tip is om uit te zoeken wat voor jou het aller aller belangrijkste is, goed uitleggen aan je partner waarom dat zo is en met de rest van de inrichting super flexibel zijn. Pas als je van elkaar weet wat voor wensen en behoeften het meest belangrijk zijn, kun je daar rekening mee te houden.

Om er achter te komen welke stijl en meubels jullie individueel het meeste aanspreken, kun je inspiratie zoeken in tijdschriften en online. Ga allebei plaatjes uitknippen of uitprinten, leg ze uit op een tafel en laat ze aan elkaar zien. Kijk vervolgens wat het beste past in het nieuwe huis. En vergeet niet dat jullie het niet over alles het eens hoeven te zijn. Verschillende stijlen combineren maakt juist een huis heel levend. Net als twee verschillende persoonlijkheden in een relatie!

We wensen jullie heel veel plezier en geluk samen in het nieuwe huis!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!