ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Bloempotten: Hoe maak je een prachtige tuin met bloempotten?

06-04-2017 | Geschreven door: Lone
De lente is in volle gang. Buiten groeit en bloeit het, de lentezon is heerlijk warm en 's ochtends worden we wakker van de vogels. We kunnen weer lekker de tuin in om te snoeien, zaaien en maaien. Maar wat als je geen tuin hebt? Dan kun je op je balkon, terras of gewoon op de stoep toch een hele mooie minituin maken. Gewoon met bloempotten.
bloempotten

Welke planten moet ik kiezen?

Bloemen, grassen, bomen, één- of meerjarige planten, ja zelfs groenten kunnen in potten groeien. Kies een combinatie van planten met verschillende bladvormen, kleuren, hoogtes en die in het wild in dezelfde omgeving staan, dan krijg je de meest natuurlijke look.

Kijk naar het groeipatroon van de plant (hoe groot hij wordt en hoe diep/breed de wortels lopen), wanneer de plant bloeit (een paar weken in de lente of de hele zomer door?) en of hij het liefst in de zon of in de schaduw staat.

Op een balkon of terras heb je maar weinig ruimte voor bloempotten en plantenbakken, dus wees slim en kies planten die lang meegaan en die ook mooi zijn als ze niet in volle bloei staan. Dan hoef je niet de hele tijd verse planten te kopen en heb je van een handvol planten het hele seizoen door plezier van. Tegen een zonnige muur kun je bijvoorbeeld in één grote pot drie verschillende clematis zetten die op verschillende tijden bloeien, dan kun je daar de hele zomer van genieten.

Kies planten die lang meegaan en die ook mooi zijn als ze niet in volle bloei staan

Zet de hoogste planten (meestal klimop, bomen en grassen) in grote potten in de achtergrond en de lage planten in de voorgrond. Als er veel aarde zichtbaar is onder een plant kun je daar planten als bodembedekkers, zoals lobelia’s plaatsen die over het randje gaan hangen of kleine klavers.

Als je verschillende soorten planten bij elkaar in één bloempot doet, denk er dan aan dat de planten ongeveer dezelfde behoefte hebben aan water, zon/schaduw en het bloeien van de planten.

Zet de bloempotten bij elkaar in groepen met de grootste potten achterin en de kleinste voorin

Welke planten en bloemen passen bij elkaar?

Hier kun je kijken naar drie populaire plantentrends die je kunt gebruiken als inspiratie voor je pottentuin.

paarse wilde bloemen

1. De wilde tuin

De wilde tuin is al een tijd een populaire stijl onder te tuinliefhebbers. Het is een weelderige tuin die op het eerste gezicht natuurlijk en ongeordend lijkt, net als een prachtig veldboeket met allerlei weide -bloemen en -grassen door elkaar. Je kunt deze wilde look ook in je pottentuin creëren. Kies een paar mooie grassen en combineer ze met een mix van wilde bloemen en kruiden zoals bijvoorbeeld klaprozen, korenbloemen en kamillebloemen samen, of fluitenkruid, salie en klokjesbloemen. Het liefste doe je deze in allerlei verschillende oude potten die niet te netjes zijn en leg maar een paar grote natuurlijke stenen tussen de potten voor de sfeer.

mediterrane tuin

2. De Mediterrane tuin

Een populaire trend is de Mediterrane tuin. Terracottapotten in verschillende vormen en groottes en tussendoor een paar grote olijfolie-blikken vol met planten die niet al teveel water nodig hebben en die veel warmte aankunnen. Dat zijn bijvoorbeeld vetplanten, agave, lavendel, rozemarijn en olijven-, vijgen en citrusbomen en tegen een zonnige muur een paar tomaten- en chilipeperplanten. Zo kun je vakantie vieren tuis op je balkon!

dramatische tuin

3. De dramatische tuin

De trend van donkere kleuren in de interieurwereld zien we ook terug in de tuin- en balkontrends. Planten met donkere bladen en bloemen zijn erg populair. Het klinkt misschien raar met donkere planten maar het kan heel mooi zijn, vooral in combinatie met een ander kleur, zoals paarsblauw of zacht roze.

Planten met donkere bladen zijn bijvoorbeeld de pruikenboom, zwarte vlier, Ophiopogon Planiscapus Niger, purperklokje, zilverkaars, notenkruid en rode basilicum. De donkere bloemen zijn de 'zwarte' varianten van bijvoorbeeld viooltjes, tulpen, irissen, papavers, stokrozen, Clematis en Scabiosa. Probeer in het tuincentrum eens de donkere planten en/of bloemen te combineren met paarsblauwe of zacht roze bloemen. Mooi, hé?

planten verzorgen

Hoe kan ik het beste voor de planten zorgen?

Planten die in de grond groeien kunnen bij gebrek aan water hun wortels dieper of verder gaan spreiden op zoek naar grondwater. Dat kunnen planten in een bloempot niet. Houd er dus rekening mee dat planten in potten en bakken meer water nodig hebben. In de zomer moet je ze elke dag water geven. Kleine potten kunnen zelfs twee keer per dag water nodig hebben als het warm is. Als je tijd wilt sparen, zet dan de planten of in de schaduw of op een plek waar de regen de potten kunnen bereiken.

Geef je planten water als de zon er niet is, dus 's avonds of 's ochtends. Anders loop je het risico dat de wortels als het ware gaan 'koken' in de pot. En doe 3 keer per jaar een schep voeding in de gieter, dan houden je planten het veel langer vol.

Zet nieuwe planten eerst 20 minuten in een emmer met water zodat ze even flink kunnen drinken

Planten houden dan ook weer niet van teveel water. Zorg dat er in elke pot een paar gaten onderin zitten zodat de plant niet verdrinkt bij een overschot aan water. Vul daarnaast de pot tot 1/3 met een laag grind of hydrokorrels. Als je een grote/zware plant in de plantenbak wilt, leg dan gelijk een paar zware stenen op de bodem zodat de pot straks niet omwaait.

bloempotjes

Welke potten zijn geschikt voor een pottentuin?

Bloempotten hoeven niet allemaal gelijk te zijn. Potten en bakken kun je eindeloos mixen en matchen. Doe gerust oude en nieuwe door elkaar en maak je geen zorgen dat ze van allerlei verschillende materialen zijn zoals terracotta, zink, beton en hout. Zelfs een oude badkuip of een houten vat tussendoor is heel leuk.

De vuistregel is: hoe groter de bloempot, des te beter zal de plant het doen. Let dus op dat je niet alleen kleine potten hebt en doe in de kleine potten alleen planten die weinig water, voeding en ruimte nodig hebben. Ben je weg van terracotta potten, vergeet dan niet een nieuwe terracotta pot eerst in water te dompelen, anders onttrekt hij water aan de potgrond.

Hoe groter de bloempot, des beter zal de plant het doen
bijen en bloemen

Geniet ervan!

Van een mooie tuin, hoe klein dan ook, moet je volop genieten. Als de ruimte er is, maak dan tussen de bloempotten een fijne zitplek. Zet bijvoorbeeld een mooi bankje neer, een paar antieke tuinstoelen of en paar boomstamkrukjes. Dan kun je tussen de bloemen gezellig koffie drinken en van je paradijsje genieten.

Als je voor veel bloemen hebt gekozen dan ben je trouwens niet de enige die straks van je tuin gaat genieten. Dan heb je namelijk een gezellige gezoem om je heen van vrolijke bijen en vlinders. Leuk, hé?

We wensen je alvast heel veel plezier in je pottentuin!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!