ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Tafel dekken: Een goede maaltijd begint met een goed gedekte tafel

11-05-2017 | Geschreven door: Lone
Een mooi gedekte tafel is een uitnodiging om extra te genieten van elkaar, van het eten en van het moment. Je laat als het ware zien aan je gezin of gewoon aan jezelf dat je je best hebt gedaan en dat je er zin in hebt. Wacht niet totdat er een bijzondere gelegenheid is om dat mooie tafelkleed van je oma te gebruiken of die grote bos bloemen voor op tafel te kopen. Juist in het alledaagse leven hebben we dit soort mooie momenten het allermeest nodig.
’lente

Wanneer we samen eten creëren we een band met elkaar. Die ervaring zit heel diep in ons mensen. In onze drukke levens vergeten we dat weleens. We komen vaak moe thuis van het werk, willen zo snel mogelijk de maag vullen en eigenlijk het liefst gewoon vóór de TV neerploffen op de bank met een pizzaatje. Maar wanneer we er een gewoonte van maken om aan tafel te eten dan gaan we meer van elkaar genieten. We maken gemakkelijker oogcontact en gaan beter naar elkaar luisteren.

Maar ook als je alleen bent heeft het voordelen. Aan tafel ga je namelijk ook meer genieten van het eten. En dat kan je weer helpen om gezonder te leven of om af te vallen, om de simpele reden dat je minder snel wordt afgeleid. Daardoor heb je meer aandacht voor wat, hoeveel en hoe snel je eet. Mooi meegenomen is dat ook de smaakbeleving hierdoor omhoog gaat.

Aan tafel heb je meer aandacht voor wat, hoeveel en hoe snel je eet

Tips voor het dekken van een mooie tafel

Wanneer

Een net aangeklede tafel of een gigantische bos bloemen horen niet alleen bij feestelijke taferelen. Het mag altijd. Door de week is het vaak erg druk ’s ochtends, en lunchen doen we meestal op het werk. Het avondeten is dus een ideale gelegenheid om die kleine extra moeite te doen. Dan kunnen we aan de mooie tafel ongestoord de dag doornemen of gewoon samen lol maken.

vork

Servies

De basis is dat op tafel alles staat wat je nodig hebt om makkelijk en lekker te kunnen eten. Denk aan de praktische dingen zoals schalen en serveerborden voor het eten (pannen zijn razend onpraktisch op tafel), onderzetters, serveerbestek, zout en peper, water, servetten etc. Als je eten serveert die je met je vingers moet eten, leg dan een extra servet met een schaal met water en een citroenschrijf neer zodat je tussendoor je vingers kunt wassen. Het is natuurlijk prachtig als alles mooi is vormgegeven maar dat hoeft niet. Het aankleden van de tafel zit vooral in de decoratieve elementen, zoals tafelkleden, onderborden, servetten, kaarshouders, bloemen en kleine extraatjes die passen bij het thema die je hebt gekozen.

Een mooi gedekte tafel laat zien dat je je best hebt gedaan. Het is een uitnodiging om extra te genieten van het eten en van elkaar
servet

Thema

Als er eventjes geen ideeën binnenschieten van hoe je de tafel mooi kan aankleden, kan het helpen om een thema te kiezen. Gaan jullie Mexicaans eten, zoek dan het kleurrijkste servies en glazen uit je kast, gebruik een vrolijk plastic tafelkleed met knalrode servetten en vul de tafel met chilipepers en allerlei bloemen in kleine vaasjes. Je kunt ook de wisselende seizoenen gebruiken met takken en bloemen uit de natuur: een paar verse groene takken midden op tafel in de lente, een klein madeliefje op het servet in de zomer of een paar dennenappels tussen de glazen in de winter. Je kunt ook gewoon een mooi themakleur kiezen, zoals zacht roze, donker burgundy of indigo blauw en vervolgens het servies en de decoratie uitzoeken die daarbij passen. Wees creatief! En maak het vooral persoonlijk en niet te formeel. Het zijn juist de eetentjes die perfect bij de gastvrouw passen, die het gezelligste zijn.

ruiten

Niet te vol

Zorg dat de tafel niet te vol is met spullen en met mensen. Anders voelt het gauw benauwd en als je je niet op je gemak voelt kan je ook niet gezellig genieten en kletsen. Reken met 50 cm per man langs de tafel gemeten. Zorg ook dat er voldoende ruimte is op tafel om de serveerborden neer te zetten. En natuurlijk dat er geen hoge bloemen en kaarsen in de weg staan zodat je elkaar niet kan zien. Als je jezelf en je gezin het extra comfortabel wilt maken, leg dan een zacht kussen of een schapenvacht op de stoelen zodat je lekker lang kan blijven zitten.

Een goed gedekte tafel past bij de gelegenheid, wat je gaat eten en wie je bent
servetten

Etiquette

Als je een keer een wat formeler etentje moet geven (of als je het gewoon leuk vindt) is het handig om de etiquette te weten voor het dekken van een tafel. Het tafelkleed is wit, gestreken en hangt ca. 20 cm over de kant. Zet de borden boven op elkaar met een klein servet ertussen en deze in een afstand van een paar centimeter van de tafel. Leg het bestek op volgorde van de gangen en werk van buiten naar binnen met het bestek voor het hoofgerecht het dichtst bij het bord. Het bestek voor het dessert leg je boven het bord met de lepel wijzend naar links en de takken van het vorkje naar rechts. Een kleine broodbord met een botermesje zet je linksboven het grote bord. De glazen zijn opgepoetst en staan rechtsboven in een diagonale lijn van rechts naar links, beginnend met wit helemaal rechts ten hoogte van het mes voor het voorgerecht, dan rood en dan het water. Aan het einde leg je het servet midden op het bord, netjes gevouwen of opgerold. Moeilijk is het dus niet!

bloem

Geen elektronica aan tafel

Maak er een punt van. Om het makkelijker te maken kun je een vaste plek creëren in de buurt van de eettafel voor telefoons en iPads. Een mooie schaal of een laadstation waar je meerdere apparaten ter gelijk kunt opladen. Uit het oog, uit het hart!

Bon appetit!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!