ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Adviseur met een easy going blauw neusje

09-11-2022 | Geschreven door: Cor
Hij draagt het shirt van de Silverback Gorilla’s onder zijn polo van Gordijnen.nl. Draait ‘takke herrie’ en gaat met zijn dochters en vrienden naar het skatepark om nog wat fakie ollies en 50-50 grinds te proberen. Martijn van der Waal, adviseur Zuid-Holland bij Gordijnen.nl: “We behandelen mensen zoals wij zelf ook behandeld willen worden.”
Hij zit juist in de auto. Komt bij een klant vandaan. Een Duitse expat in Scheveningen. Vier hoog, prachtig uitzicht over het strand. Acht ramen opmeten, en dat werden er zestien. Incluis ramen in twee grote openslaande deuren. “En er moest overal nog een doekje voor. Dus dat was even puzzelen”, zegt Martijn van der Waal, adviseur Zuid-Holland bij Gordijnen.nl.

Martijn met zijn Vans

Blauwe tenen, gele middenschoen

Martijn (47) zag het meteen aan haar spullen thuis: ‘een skate- en surfchick’. “Er stond een grote pomp voor haar kiteboard in de gang.” Zij had aan één blik op zijn schoenen genoeg: Vans Era (‘92 Anaheim) in twotones, twee kleurtjes. Blauwe tenen, gele middenschoen. Geheimtaal voor surf- en skate intimi. We’re part of the same club. Want zeker, ook hij surft en skate. Een liefde aangewakkerd door Stephan van den Berg, een Nederlandse windsurfer en winnaar Olympisch Goud in het jaar dat die sport voor de eerste keer mocht meedoen aan de Spelen, 1984, Los Angeles. Van den Berg wordt ‘Sportman van het Jaar’ en krijgt tout Nederland op de windsurfplank, waaronder Martijn. Daarvoor moest hij eerst wel een stukje rijden. Hij is niet opgegroeid aan het strand, maar in de Drechtsteden: Dordrecht en Zwijndrecht. “Voor surfen ging ik vooral naar de Brouwersdam.” Hij voelde zich aangetrokken tot de surfvibe. Skaten hoorde daar ook bij. “Easy going, iedereen is gelijk. Je deelt dezelfde liefde voor the game, surfen of skaten. Als je een jongetje bent en zoekende naar je ‘lifestyle’, ja, dan vind je dat heel tof, en dat subcultuurtje kom je nooit meer uit. Het is een soort way of life.”

Fakie ollies

Hij gaat nog steeds op zondagochtend met of zonder zijn twee dochters naar het skateboardpark in Dordrecht. Aan de Dokweg onder de spoorbrug, een van de grotere parken van ons land. Daar doet hij nog steeds zijn trucjes. Net zoals op woensdagavond. “Met een groepje oudere gasten, 40 plussers. Van acht tot twaalf.” Hard rijden en ollies, nope, geen enkel punt. Een ollie is de vader der skatetricks, legt hij uit, de eerste ook die je zult leren, waarbij je -rollend of stilstaand- je deck (skateboard) van de grond af ‘popt’. Nog een favoriet: “In de miniramp, een kleine half pipe, kan ik op de coping, op de rand, verschillende dingetjes doen.” Hoge airtime, hoge sprongen, zit er niet meer in. Fakie ollies en 50-50 grinds nog wel: “Daarbij spring je met je plank op een obstakel waarna je met je trucks -die tussen de wielen zit- over een buis gaat grinden.” En dat geldt voor iedereen die op een plankje stapt, zegt hij. “Het grootste gevaar is skaten met de rem d’r op. Je moet niet bang zijn om te vallen. Ga gewoon lekker rollen. En ach, een keer een enkel of een pols breken, dat is niks ernstigs.”

DZC Silverbacks

IJshockey doet hij ook nog. Meer nog dan skaten, als de ijsbaan opengaat. Lekker fanatiek rammen in The Beer League zoals de recreantencompetitie heet. In hun eigen team: Dordt Zoo Crew (DZC) Silverbacks. Met als symbool een zilverrug gorilla met een ijshockeyhelm op en een sigaret in zijn snuit. Ze zijn met een groep van twintig. “We zijn een beetje de boefjes. Kennen elkaar bijna dertig jaar, maar onze streken zijn we niet verleerd. Twee keer per week huren we de baan. Op woensdagavond trainen we, ‘s weekends nodigen we een ander team uit. Gaat best wel fanatiek hoor.”

Takke herrie

O nee, hij was niet zo’n student vroeger. Een laatbloeier, noemt hij zichzelf. “Ik had op de lagere school al een tikkeltje ADHD. Keek liever hoe de planten groeiden in plaats van naar wat op het bord stond.” Hij volgde de MBO en HBO Detailhandel. Ging allemaal heel smooth, maar school was niet het belangrijkste ding zeg maar. “Ik was die jongen met die grote te wijde broek, dat gekke petje en altijd op een plankje. En ik luisterde graag naar Californische punkrock uit de jaren tachtig en negentig. Pennywise, NOFX, Black Flag en Face to Face. Daar word ik rustig van.”

Skateschoenen

Dan nog even over zijn schoenen. Hij droeg diezelfde Vans al twintig jaar geleden. Toen werd hij uitgelachen, (“wauw, hippe schoenen”) omdat ze twee kleurtjes hadden. Martijn: “Californië lag aan het begin van de jaren tachtig veel verder weg dan vandaag. Ik zag het merk Vans in skatemagazines en Amerikaanse muziekbladen. De bandleden van Black Flag en The Misfits droegen ze ook. Net zoals skaters in Amerika. Dus ik dacht: ik moet die ook hebben, cool, die heeft verder niemand. Dat geeft me de looks en dan kan iedereen zien dat ik een ‘skater’ ben.” Hij kocht zijn schoenen bij surfwinkel Hartbeach in Scheveningen of boardsportshop The Old Man in Amsterdam. Dat Vans nu mainstream zijn, ach, zegt hij, “vroeger had ik daar tegenaan geschopt, nou niet meer.”

Woninginrichtingsbranche

Hij werkt nu bijna twee jaar bij Gordijnen.nl. De advertentie zei: ‘Adviseur Gordijnen.nl Zuid-Holland’. Na twee “leuke en vrolijke” gesprekken kon hij direct beginnen, vertelt Martijn, die uit de woninginrichtingsbranche komt. Drie jaar was hij bedrijfsleider bij een vloerenretailer, maar echt happy voelde hij zich daar niet. “Het was niet helemaal wat ik zocht, en ik zat daar niet meer lekker in mijn vel. En somber wakker worden omdat je naar je werk moet, nee, daar is het leven te kort voor.” Hij vindt het fijn, onderdeel van Gordijnen.nl te zijn. “We bellen overdag veel met elkaar, ik heb continu contact met de supportafdeling en doe zo’n vijf huisbezoeken per dag bij mensen die het fijn vinden dat ik langskom om de gordijnen in te meten.” Als mensen echt niet weten wat ze zoeken, stelt hij ze altijd de vraag: wat willen jullie zeker niet? Van daaruit laat hij ze naar het tegenovergesteld kijken. “Dan weten ze in ieder geval in welke richting ze wel moeten kijken.”

Wees jezelf

Weet je wat hij echt het allerleuke van zijn werk vindt, “en daar heb ik echt plezier in.” Als hij voor zijn klanten stevig zijn best moet doen. Dat hij hun vertrouwen moet winnen en na acht weken, als alles is gemonteerd, een mailtje krijg van, ‘echt supertof’, ‘harstikke bedankt’ of een positieve reactie leest op Trustpilot. “Als je de verwachting waarmaakt, doe je het goed.” Zijn geheim? “Wees jezelf, wees oprecht. Doe jezelf niet anders voor en luister naar de klant. Dan hoef je nooit achterom te kijken. Verkoopskills kun je leren, maar als je geen aanleg hebt voor gewoon een praatje, en klanten niet aanvoelt als ze daaraan geen behoefte hebben, je moet echt mensenkennis hebben.”

Teenage Bottlerocket

Zo. Nu nog een inhaalklantje in Gouda. Hij stond eerder die dag al bij haar om kwart over negen voor de deur, maar er kwam bij haar wat tussen en zij was vergeten zich af te melden. Zij had nachtdienst gehad. “Ik heb vanmiddag een gaatje voor haar gevonden, dat kan zo nog wel even.” Flexibel, ja, we zijn leuke adviseurs, zegt Martijn. “Geen starheid, geen regeltjes. Doen niet te krampachtig, het is al zo’n nerveuze wereld. We werken niet op commissiebasis. Pushen mensen niet om de duurste producten te kopen. We geven ze het beste advies. Behandelen mensen zoals wij zelf ook behandeld willen worden. Gordijnen.nl is met dat gevoel dooraderd.” Zijn autoradio gaat op weg naar Gouda nog even op QMusic of Radio2; hij draait overdag geen punkrock van zijn eigen Spotify-lijstje. Nou ja, wel als hij straks richting huis rijdt. Dan misschien heel even een nummer van Teenage Bottlerocket. Wie? Okay, daar komen ze.

Don't be a pussy there's no need to cry, So shut up and get rad 'cause now it's time to skate or die! Yeah, you don't need to know the reason why, Just shut up and get rad 'cause now it's time to skate or die!’.

Je ziet de ontspanning over zijn gezicht trekken. Martijn is gelukkig. Het is bijna weekend. Tijd voor een paar ollies en sterke verhalen in het skatepark.

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!