ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Interieurkleuren: Hoe kies je de juiste kleur?

29-09-2016 | Geschreven door: Lone
De herfst is aangebroken. De lucht is helder, de zon warmt je nog een beetje op en langzaamaan veranderen de kleuren van de bomen in geel, rood en bruin. Tijd om je wandelschoenen aan te trekken en het bos in gaan. Lopen door de krakende bladeren, het inademen van de heerlijke bosgeuren en je ogen uitkijken naar de schitterende kleuren. Zou je maar al die kleuren mee naar huis kunnen nemen!
interieurkleuren

Kleuren zijn enorme sfeermakers. Toch wonen de meeste van ons opvallend kleurloos. We willen wel kleur, maar we weten niet welke we zouden moeten kiezen. Dit is een gemiste kans. Gelukkig hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Welke sfeer wil je creëren?

Kleur werkt op je humeur en je productiviteit. Je kan dus de sfeer van een ruimte aansturen met kleur. Voor elke kamer in huis is dit anders. De juiste kleur voor een energieke werkplek kan een andere kleur zijn dan die van een rustige slaapkamer.

Je voelt je thuis in een woning die precies past bij wie je bent en wat je nodig hebt

Het is daarom handig om te beginnen met een klein onderzoek naar de functie van de kamer waar je graag meer kleur wilt: wat je daar graag doet en hoe je je daar graag voelt. Een voorbeeld: Je wil graag meer kleur in je woonkamer. Eigenlijk gebruik je alleen je woonkamer na het eten 's avonds voordat je naar bed gaat. De gordijnen zijn dicht en je zit op de bank TV te kijken of te internetten op je telefoon/tablet. Een rustige, intieme en warme sfeer waar je kan bijkomen van een drukke dag. Met deze informatie kan je alvast de felle, frisse en lichte kleuren waar je energiek van wordt overslaan en een warme kleur met een donkere tint gaan zoeken.

Welke kleur en tint kies je?

We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:

  • Kleur is heel persoonlijk. Wat voor de ene een mooie kleur is, roept voor de andere misschien slechte herinneringen op. Als je samenwoont, overleg dan eerst goed met elkaar en kies samen een kleur uit.
  • Kleurentrends zijn leuk als inspiratie, maar trends komen en gaan en het is handig dat de kleur die je kiest voor langere tijd meegaat. Kies liever een kleur die je heel mooi vindt en die precies past bij de sfeer die je wilt creëren.
  • Warme kleuren roepen warme emoties op en zijn daarom geschikt voor gezellige en sociale ruimtes zoals de eetkamer, de keuken en de woonkamer.
  • Koude kleuren stimuleren rationaliteit, concentratie en rust. Goed voor de werkkamer en slaapkamer.
  • Donkere tinten creëren een intieme sfeer en werken goed op rustige en gezellige plekken in huis.
  • Lichte tinten en pastellen doen een ruimte groter en lichter lijken. Woon je klein en donker kan je dus beter geen opvallende kleuren gebruiken.
  • Neutrale kleuren zoals wit, beige, taupe, lichtgrijs en antraciet komen allemaal in een warme of koele tint. Je kan ze uitstekend combineren met vrijwel alle kleuren. Probeer trouwens om ook de donkere tinten te gebruiken. Een muur in een antraciet kleur maakt niet alleen de sfeer heel stoer en chic, maar heeft ook de eigenschap om andere kleuren in een ruimte te accentueren.
  • Let op wanneer je kleuren voor op de muur online uitzoekt. De kleuren kunnen afwijken van hoe de kleur in het echt er uit ziet. Kijk gerust online voor inspiratie maar vraag altijd naar een kleurstaal.
collage

Waar gebruik je kleur?

Je hebt gekeken naar welke sfeer je wilt creëren en een mooie kleur uitgezocht die daar precies bij past. Maar waar kun je het best de kleur gebruiken?

Één accentmuur schilderen of behangen is voor de meeste mensen een voor de hand liggende manier om snel en gemakkelijk kleur te geven aan je woning. Net zoals het aanschaffen van een paar nieuwe kussens, een lampenkap, een poef, een plaid of een vloerkleed in de juiste kleur.
Ook gordijnen zijn er in allerlei kleuren en dessins en is een goede optie om veel sfeer mee creëren. Meubels komen meestal in neutrale tinten omdat ze dan makkelijk bij elkaar passen. Toch kan het heel leuk zijn om een indigoblauwe fauteuil of een kanariegele eetkamerstoel toe te voegen in je kamer. De grote investeringen in huis zoals zitbanken, inbouwkasten, apparatuur, badkamertegels en vloeren, gaan het langste mee wanneer ze een neutrale kleur hebben.

Kleur kan je beter doseren, anders wordt het snel ‘too much’ en raak je het effect kwijt

Een vuistregel is om in maximaal 20% van de inrichting één opvallende kleur te gebruiken en in de resterende 80% neutrale kleuren. In een gemiddelde woonkamer is dat gelijk aan één muur okergeel schilderen en een paar okergele kussens kopen voor op de bank. Je gebruikt dus maar kleur op een paar plekken in de inrichting om sfeer en karakter te geven aan de ruimte. Het idee is dat je met een kleine inspanning je woonkamer een enorme sfeer-boost geeft.
Tijd om kleur te bekennen! We wensen je veel plezier!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!