ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Kerst inspiratie: hoe vier je kerst zoals in Scandinavië?

09-12-2016 | Geschreven door: Lone
Nog een paar weken en het is weer kerst! Één van de mooiste tijden van het jaar, een periode vol gezelligheid, leuke tradities en samen zijn. Of wil je het dit jaar anders doen? Laat je dan hier inspireren door hoe ze kerst vieren in Scandinavië.

Gezellig knutselen

kerst

In Scandinavië wordt er rond de tijd van kerst veel geknutseld. Er worden hartjes, sterretjes en ijskristallen gemaakt van mooi papier voor op de kerstboom en op alle kerstcadeaus zit een mooi kaartje (vaak thuisgemaakt) met de naam van de ontvanger en de gever. Een ander mooie traditie is om je eigen kerstkrans te maken. Voor op de voordeur of als adventskrans. Een adventskrans is een krans met daarop 4 vier kaarsen. De laatste vier zondagen vóór kerst wordt er elke zondag één kaars aangestoken. Traditioneel gezien is de krans gemaakt van dennentakken maar je ziet kransen van allerlei soorten takken: bessen, berken, maretak, you name it. Een makkelijk en heel mooi alternatief is om een krans te maken van een lichtslinger met ledlampjes (draai de slinger in een paar lussen en hang de lussen op een haak).

De natuur naar binnen halen

kerst natuur

In het hoge Noorden zijn de dagen rond kerst kort en koud. Nu kunnen de Scandinaviërs wel goed tegen de kou maar toch blijft het beperkt wat er buiten valt de doen als het donker is. Omdat ze de mooie natuur simpel weg niet kunnen missen, nemen de Scandinaviërs in de winter graag de natuur naar mee binnen. De kerstboom is daar een goed voorbeeld van, maar eigenlijk vind je overal in huis elementen uit de natuur. In vazen op de vloer staan hoge takken waar kerstornamenten inhangen. Op de eettafel liggen pijnappels en dennentakjes tussen de kaarsjes. En in de woonkamer staan er minstens twee schalen met noten (incl. notenkraker), rode appels en sinaasappels versierd met kruidnagels.

De kerstboom

kerstboom

Iedereen in Scandinavië heeft een kerstboom, vaak zelfs twee: één voor buiten en één voor binnen. Het liefst ga je met het hele gezin door de sneeuw het bos in om je eigen boom te halen. Vervolgens ga je samen de boom versieren. Sommige houden het graag strak met bijvoorbeeld alleen rode en gouden ornamenten, anderen doen allerlei kleuren en stijlen door elkaar. Op kerstavond (24 december) ga je na het kerstdiner met z'n allen om de boom dansen terwijl je kerstliedjes zingt. Voor een buitenlander is het een bizar gezicht maar voor de Scandinaviërs is het traditie en doet iedereen mee. Onder de kerstboom liggen de kerstcadeaus op je te wachten en pas als je klaar bent met dansen en zingen kan het uitpakken beginnen.

Fonkel fonkel, kleine ster

kerst lantaarns

Als het net heeft gesneeuwd zetten de Scandinaviërs graag bij de voordeur fakkels of lantaarns met kaarsjes. Het licht gaat dan prachtig fonkelen in de sneeuw. Een mooie binnenkomer voor je gasten! Ook de thuisgemaakte lekkernijen laten ze fonkelen met eetbare glans en glitter (een klein beetje maar, minder is meer voor de Scandinaviërs).

Sfeer maken

kerst sfeer

Koekjes bakken met de kids is vrijwel het gezelligste moment van kerst en tegelijk vul je het hele huis met de heerlijke geur van kerstkruiden. In Scandinavië bakken ze het liefst hun eigen kerstkoekjes. Ze maken ze uit leuke vormpjes en als ze afgekoeld zijn, worden ze versierd met glazuur. Ook wordt bij de eerste vorst de schaatsen van zolder gehaald en in de gang op een haak gehangen. Dat vinden ze een echte sfeermaker!

Warm blijven

kerst warmte

Geen kerst zonder een lange en mooie wandeling te maken. Dan kun je van de winterse natuur genieten, je hoofd leeg maken en bijkomen van de drukte. In Scandinavië gaan ze na zo een wandeling hete gløg drinken om weer op te warmen. Gløg is een soort glühwein die van oudsher wordt gemaakt van rode wijn, sinaasappel, allerlei lekkere kruiden en een scheutje sterke drank. Van tegenwoordig wordt de rode wijn vaak vervangen door witte wijn of appelsap. Gløg wordt geserveerd in een glas met daarin gehakte amandelen en rozijnen. Lekker, hé?


Alvast hele fijne kerstdagen!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!