ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Warme winteractie: tot 15% online korting op gordijnen op maat. En met gratis voeringstof! Bekijk de actievoorwaarden.
Gordijnen.nl » Raamdecoratie wiki » Gordijnen » Hoe kan ik gordijnen reinigen zonder ze van de rails te halen?

Hoe kan ik gordijnen reinigen zonder ze van de rails te halen?

Gordijnen reinigen zonder wasmachine

Een van de huishoudelijke klussen die vaak uitgesteld worden is het wassen van gordijnen. Gordijnen.nl wil dat iedereen van schone frisse gordijnen kan genieten, vandaar zes tips voor het reinigen van gordijnen zonder ze van de rails te halen.

  • De natuurtechniek: Het enige wat je nodig hebt is iets wat in Nederland in de herfst en winter vaak aanwezig is: een dag met vorst of veel mist. Als je je gordijnen op zo’n dag buiten hangt trekken de vieze geurtjes er vaak heel snel uit.
  • De stofzuigertechniek: Als er vooral stof zit op je gordijnen, werkt een stofzuiger uiteraard ook prima. Doe wel voorzichtig, je hebt misschien een ladder nodig of een trap om bij de bovenkant van de gordijnen uit te komen. Ook kun je “stofzuiger luchtverfrisser” aan je stofzuiger toevoegen, dit zal een langdurige frisse geur aan je gordijnen geven. De tegenwoordig populaire steelstofzuigers met accu kunnen de stofzuigertechniek iets eenvoudiger maken.
  • De afschudtechniek: Je kunt de stofzuiger techniek ook combineren met deze "afschudtechniek". Goed schudden van boven zorgt ervoor dat er veel vuil en stof naar beneden valt. Uiteraard wel weer stofzuigen onder de gordijnen met deze techniek. 
  • De stofpluistechniek: Sommige gordijnstoffen, staan erom bekend dat pluisjes er niet altijd afgaan met stofzuigen. In dit geval is het helaas toch nodig om de pluisjes handmatig met bijvoorbeeld een pluizenborstel te verwijderen. Niet een klusje om naar uit te kijken, vandaar dat we adviseren deze klus met zijn 2-en uit te voeren. Het is gezelliger en één persoon kan het gordijn “strak trekken” zodat de ander de pluisjes kan verwijderen.
  • De stoomtechniek: Heeft je gordijn vlekken of vervelende geuren dan kan stomen helpen. Deze techniek werkt het beste als je dikke gordijnen hebt en gordijnen gemaakt van een natuurlijke stof. Er zijn mini stoom apparaten te koop, waarmee je de klus met deze techniek relatief eenvoudig kunt klaren.
  • Bonustip: Als bonus tip geven we nog aan om op te passen als je je ramen lapt. Vaak worden gordijnen vies op het moment dat je je ramen schoonmaakt. Kleine vlekjes schieten zo van je raam naar je gordijn. Dus zorg ervoor dat je je gordijnen bij het ramen lappen niet vies maakt. Daarmee hoef je minder vaak alle bovenstaande technieken uit te voeren!

Meer advies of gordijntips nodig? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag. 

Terug naar alle vragen