ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Warme winteractie: tot 15% online korting op gordijnen op maat. En met gratis voeringstof! Bekijk de actievoorwaarden.
Gordijnen.nl » Raamdecoratie wiki » Gordijnen » Gordijnen wassen, hoe doe je dat veilig en zonder kreuken?

Gordijnen wassen, hoe doe je dat veilig en zonder kreuken?

Gordijnen wassen. Een klusje waar je waarschijnlijk tegenop ziet. Gordijnen.nl wil graag dat je geniet van je raamdecoratie en schone raamdecoratie hoort daar uiteraard ook bij. Bovendien doe je langer met je raamdecoratie als je deze goed verzorgd. Daarom hebben we een aantal tips voor het wassen van gordijnen op een rijtje gezet.

Hoe was je gordijnen in de wasmachine Gordijnen wassen in de wasmachine is goed mogelijk, als je onze tips volgt.

Allereerst hoe vaak was je gordijnen? Wij adviseren dat in normale situaties slechts één keer per jaar te doen. Meer is niet nodig. Is het dan zover en tijd voor de jaarlijkse wasbeurt? Volg dan deze 6 tips:

7 tips voor het wassen van gordijnen in de wasmachine

 1. Niet alle gordijnstoffen kunnen gewassen worden*. Kijk daarom goed op het label van het gordijn of zoek de gordijn stof op, op onze website. Bij iedere gordijnstof hebben we informatie staan of de stof gewassen kan worden in de wasmachine en op hoeveel graden.

  Dit label hierboven is van de stof "Trieste Voile", De tekens betekenen respectievelijk:
  a) deze stof kan gewassen worden op 30 graden,
  b) mag gestreken worden,
  c) geen chloor of bleekmiddel gebruiken
  d) kan chemisch gereinigd worden bij een stomerij met bepaalde middelen en
  e) deze stof mag niet in de wasdroger.

  De was informatie vind je bij de elke stof op onze website.

  * De reden dat niet alle stoffen gewassen kunnen worden, is dat ze dan vaak krimpen in de wasmachine. Ook kunnen ze eventueel kleur verliezen na elke wasbeurt. Als een gordijnstof niet gewassen kan worden, kan deze altijd wel naar de stomerij. 
  Als er bij een stof aangegeven staat dat deze niet in de wasmachine gereinigd kan worden, bekijk dan onze tips om raamdecoratie te reinigen zonder wassen of neem contact op met de lokale stomerij.
  Mocht je er nog niet uit komen of kun je de stof niet vinden, we helpen je uiteraard graag verder, dus neem gerust contact met ons op. 
   
 2. De schoonmaak begint al voordat je de gordijnen in je wasmachine doet. Het is aan te bevelen om de gordijnen eerst uit te kloppen of te schudden. Op die manier zul je er alvast een hoop stof en vuil uithalen wat niet in je wasmachine terecht komt.
 3. De haken kun je laten zitten tijdens het wassen als je zorgt dat je de haken bij elkaar vouwt en er een kussensloop of waszak omheen kunt binden (bijvoorbeeld met een elastiek of touwtje).

  Gordijnhack: gordijnen doe een kussensloop of waszak om de haken
  Tip: doe een waszak of kussensloop om de haken
  als je gordijnen gaat wassen.

   
 4. Doe de wastrommel niet te vol, maximaal voor 1/3e gevuld, je voorkomt dan wrijving van de gordijnstof. Je gordijnen komen dan in betere kwaliteit en minder gekreukt uit de trommel.
 5. Als je tip 4 gevolgd hebt, heb je al minder kreuken dan dat je bij een volle trommel zal hebben, toch zul je altijd kreuken houden. Maar geen zorgen, die verdwijnen in verreweg de meeste gevallen vanzelf weer. Hang de gordijnen gewoon nat op in de kamer (of eventueel buiten als je de ruimte hebt). Hang ze wel direct op nadat je ze gewassen hebt, hoe langer het duurt voor je ze uithangt, hoe lastiger de kreuken eruit gaan. Natuurlijk de gordijnen ook niet drijfnat ophangen maar zeker niet lang laten centrifugeren.
 6. Gebruik een wasmiddel voor “fijne was” en gebruik ook niet teveel. Je gordijnen worden prima schoon met weinig wasmiddel. Wasverzachter is ook niet aan te raden, als je wilt dat je gordijnen wat soepeler en frisser uit de wasmachine komen, gebruik dan wat (natuur) azijn. Beter voor het milieu en beter voor de gordijnen. 
 7. Geef de gordijnen eerst twee weken de tijd om uit te hangen voordat je ze gaat strijken. De meeste stoffen hebben een kreukherstellende "finish" die even de tijd nodig heeft. Als er te heet wordt gestreken, dan gaat deze "finish" kapot en zullen de gordijnen alleen maar meer kreuken of zelfs krimpen. Strijk bij voorkeur op de achterkant van de gordijnstof. Let goed op de wasvoorschriften om te zien op welke temperatuur (of op hoeveel puntjes) je mag strijken. 

Gordijnen.nl wenst je schone, frisse en kreuk vrije gordijnen!

Ga niet te snel over tot het wassen van gordijnen. Probeer ze eerst eens op te kloppen of lekker buiten te hangen op een mooie dag. Ze frissen dan al flink op. Bekijk  onze tips voor het reinigen van gordijnen zonder ze van de rails te halen.

Besluit je om toch niet te wassen en nieuwe gordijnen te kopen? Bekijk dan hier al onze gordijnstoffen.

Terug naar alle vragen