ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Akoestiek: hoe verbeter je de akoestiek in huis?

18-08-2016 | Geschreven door: Lone
Je kent het probleem: het galmt als je praat, je kunt elkaar maar slecht verstaan en je krijgt gauw hoofdpijn als iemand aan de telefoon is of als de radio aan staat. Dan heb je last van een slechte akoestiek in huis.
gordijnen en akoestiek

We wonen steeds minimalistischer. We houden van houten vloeren, strakke interieurs en grote open ruimtes. En terecht! Zo ogen onze woning ruim en licht, daar voelen we ons lekker bij.

Maar voor de akoestiek is het minder. Er zijn in moderne woningen simpelweg niet genoeg muren, spullen en textiel aanwezig om het geluid goed te absorberen. Dan gaat het galmen.

Des hoger de plafonds en des minder spullen, des meer gaat het galmen

Galm ontstaat als geluidsgolven ongehinderd kunnen reflecteren op harde oppervlakken. Dat kunnen muren, vloeren en plafonds zijn of harde materialen in het interieur zoals glas, hout, steen en staal.

Een slechte akoestiek kan leiden tot klachten zoals concentratieverlies, vermoeidheid en hoofdpijn. Gelukkig valt er genoeg te doen! We hebben een paar ideeën voor je op een rij gezet.

akoestiek in huis

Tips voor een betere akoestiek

  • Begin met de vloerbekleding. Hou je niet van muur tot muur tapijt, kies dan een paar mooie vloerkleden uit voor bij het bankstel en onder de eettafel. Dat staat ook nog gezellig. Voor een aangename akoestiek moet het liefst 20-30% van de vloeroppervlakte bedekt zijn.
  • Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn. Des te meer lagen tussen het glas en de ruimte, des te minder galm.
  • Woontextiel is je beste vriend bij het verbeteren van de akoestiek. Vul je bankstel en stoelen met leuke kussens en doe maar een paar mooie plaids erbij. In de winter is het heel gezellig om een schapenvacht in je favoriete stoel te leggen (maar als je een kat hebt, dan ben je gauw je plekje kwijt!).
  • Grote planten absorberen ook geluid, hoewel ze niet zo effectief zijn als stoffen. In dit artikel kun je tips lezen over hoe je de natuur naar binnen kan halen.
  • Heb je ergens ruimte voor een zwevende wandplank? Daar kan je je favoriete boeken en mooiste spullen op zetten en tegelijkertijd de akoestiek verbeteren.
  • In de keuken of in de kinderkamer kun je ook een groot prikbord ophangen op de muur. Die kun je zelf maken van een zachte MDF plaat bekleed met een mooie stof. Als je niet zo creatief bent dan zijn er ook mooie prikborden te koop.
  • Weet je nog die ouderwetse kamerschermen die je soms op de vlooienmarkt ziet? Die zijn weer hip én ze zijn ideaal om geluid op te vangen, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Nieuw zijn ze makkelijk te vinden, als je niet zo van de oude spullen bent.
  • Hou je ook van mooie kunst op de muur? Schilderijen, en het liefst meerdere schilderen bij elkaar, kunnen de akoestiek verbeteren. Je kunt ook een hele muur vullen met nieuwe en oude schilderijen door elkaar. Doe er alleen geen glas voor, dan gaat het juist nog meer galmen.
  • Is de akoestiek nog niet goed, dan kun je kijken naar geluidsabsorberende reliëfplaten voor op de muur of het plafond. Nee, het hoeft niet lelijk te zijn, van tegenwoordig zijn er genoeg mooie ontwerpen op de markt.

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!