ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Hoe kies ik de beste raamdecoratie uit? Zes punten om bij stil te staan

10-08-2017 | Geschreven door: Simon
Het inrichten van je woning is een leuke klus. Maar het kan best intensief zijn. Je moet veel keuzes maken en natuurlijk wil je de juiste vormen, kleuren en materialen kiezen om jouw huis een thuis te maken. Voor raamdecoratie is dat niet anders. Het is best wel bepalend voor je interieur. In dit artikel help ik je een beetje op weg door aan te geven waar je aan moet denken.

hoe gordijnen kiezen

Om je overweging wat te vereenvoudigen kun je beginnen met aantal simpelere keuzes. Over deze zaken heb je vast wel een idee en dat stuurt je alvast in een bepaalde richting. In dit artikel worden de volgende overwegingen toegelicht:

  1. Lichtdoorlatend of verduisterend?
  2. Aanwezig of minder opvallend?
  3. Uitstraling: type, kleur en materiaal
  4. Toepassing
  5. Controle over de lichtinval en privacy
  6. Isolatie

1. Lichtdoorlatend of verduisterend

Sommige mensen kunnen echt alleen slapen als het pikkedonker is. Dan is de keuze snel gemaakt. Maar bedenk dat er ook een combinatie mogelijk is van verschillende producten. Bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn en lichtdoorlatende gordijnen voor sfeer, geluid en privacy. Zo houd je het licht buiten als dat nodig is, maar kun je er ook voor kiezen om de boel juist niet helemaal af te sluiten.

Bekijk goed om welke ruimte het gaat en wat je daar wilt bereiken. Voor een woonkamer is volledige verduistering meestal niet nodig. Door niet voor volledig verduisterend te gaan heb je nog wat meer contact met de buitenwereld. Het voelt wat minder afgesloten. Kijk je graag films of wil je echt een donkere slaapkamer? Dan kan het de moeite waard zijn om een verduisterende stof te kiezen (of gordijnen te voeren).

Houd er bij je keuze van de soort raambekleding rekening mee dat niet alles even goed verduistert. Dat ligt namelijk niet alleen aan de stof, maar ook aan de montage. Als je bijvoorbeeld een rolgordijn in het kozijn hangt, heb je aan de zijkanten altijd nog wat ruimte naast de stof waar ligt langs komt. Daar zijn oplossingen voor, bijvoorbeeld met zijgeleiding. Maar bekijk de producten en plaatsing goed voor je een keuze maakt.

2. Aanwezig of minder opvallend

Alle moeite van producenten en marketeers ten spijt kiezen de meeste mensen bij raamdecoratie ook toch gewoon voor een niet al te spannende kleur. Wit, grijs, crème en zwart zijn buitengewoon populaire kleuren. Uiteraard zijn er verschillen tussen soorten raambekleding, met gordijnen brengen velen toch wat meer kleur in huis. Net als met meubels of een geschilderde muur kun je met je raambekleding ook juist karakter geven aan een kamer. De laatste jaren zijn met name natuurlijke kleuren populair. Dat zijn niet de meest uitgesproken tinten, maar ze geven een ruimte wel direct een andere sfeer. Denk aan steenachtige kleuren als grijs en antraciet. Bruin-tinten die op bomen geïnspireerd zijn. En groene kleuren die de bladeren van planten benaderen.

Hoe opvallend je raambekleding is zit niet alleen in de kleur of het materiaal. Een gordijn wordt meestal van muur tot muur en tot aan de grond gehangen. Het neemt dus wel wat ruimte in. Ook wanneer het gordijn geopend is heb je nog de pakketten stof aan een of beide zijden van je kamer. Kies je voor een plissé dan kan dit zelfs vaak in het raamkozijn geplaatst worden, bijna dezelfde maat als het glas. Dat is discreter. Veel mensen zijn bang dat het dan erg ‘zakelijk’ oogt. Dat valt heel erg mee, zeker als je een warme tint kiest. Toch zal het voor de demping van geluid of galm in je kamer een stuk minder bijdragen dan gordijnen dat doen. Maar gaat het om een kleine ruimte, dan nemen gordijnen relatief veel ruimte af en kun je beter af zijn met een compactere oplossing.

3. Uitstraling: type, kleur en materiaal

Het is hierboven al even aangestipt, maar zowel je keuze voor product, kleur en materiaal bepalen mede de sfeer in je ruimte. Je zou kunnen zeggen in die volgorde. Gordijnen zijn meestal een goede keuze voor een huiselijk gevoel. Daarna de relatief nieuwe (dubbele) plissé gordijnen. Duo Rolgordijnen en gewone rolgordijnen zullen een plek delen, daar hangt het vooral van de kleur af. De meest met ‘zakelijk’ geassocieerde groep is die van de jaloezieën, hoewel het materiaal hierbij veel uitmaakt. Een enkeling kiest nog voor verticale lamellen, maar dat is een weinig populaire optie.

Uiteraard bepaalt de kleur voor een groot gedeelte hoe warm of huiselijk de sfeer wordt. Spierwit, zwart, antraciet en blauw zijn populair en kunnen een mooi contrast brengen met de rest van de ruimte. Het zijn echter niet de warme tinten. De populaire natuurlijke kleuren doen dat al meer. Oriënteer je goed en vraag stalen aan of laat je adviseren. Voor de kleur is het belangrijk dat hij in de ruimte past. Het kan wel contrasteren, maar het moet niet vloeken met de andere kleuren in de ruimte.

Materiaal doet tot slot meer dan je denkt. Neem bijvoorbeeld de jaloezie. In aluminium heeft deze toch wel een sterke associatie met kantooromgevingen. Maar er zijn ook jaloezieën van hout of ‘faux-wood’ (kunststof hout imitatie, goed voor badkamers). Meestal zijn deze uitgevoerd met bredere lamellen van vijf centimeter. Een mooie kleur hout oogt juist erg warm en geeft een jaloezie een heel andere uitstraling dan zijn aluminium broertje.

Ook voor de uitstraling kun je kiezen om twee producten te combineren. Bijvoorbeeld een duo rolgordijn om overdag het licht te kunnen controleren in combinatie met verduisterende gordijnen als sfeermaker en om het ’s avonds echt donker te maken.

4. Toepassing

Soms dwingt de situatie je al om bepaalde keuzes te maken. In veel nieuwbouw woningen worden ramen met kunststof draai-kiepramen opgeleverd. Ideaal voor de ventilatie en onderhoudsarm, maar je wilt of mag er vaak niet in boren. Omdat het raam naar binnen open gaat kun je ook niet iets ‘in de dag’ hangen. Dat zou het raam blokkeren. In zo’n situatie kunnen klemsteunen de oplossing zijn. Je monteert dan iets op het raam zelf. Of een plakbare oplossing zonder boren, zoals EasyClick.

Iets anders om rekening mee te houden is de hoogte. Sommige systemen zijn koordloos en handbediend. Die zijn niet geschikt voor grote hoogtes, omdat je dan op een ladder zou moeten staan om ze te bedienen. Ga in dat geval voor koordbediend of gemotoriseerd met afstandsbediening.

Ook voor ramen met afwijkende vormen zoals cirkels en driehoeken is het lastig iets te vinden. Er is wel een aantal leveranciers gespecialiseerd in dit soort toepassingen, maar reken op een hoog prijskaartje. Makkelijker is dan om er iets voor te hangen en niet direct in het raam.

5. Controle over de lichtinval en privacy

Vroeger was dit vooral het domein van de jaloezie, maar daar zijn gelukkig een paar opties bijgekomen. Het duo rolgordijn bijvoorbeeld, om deze reden ook wel roljaloezie genoemd. Het bestaat uit twee lagen stof doordat het aan de onderzijde rond een balkje terug naar boven loopt. Omdat de stof een zebra patroon heeft en uit twee lagen bestaat, kun je door het systeem op te rollen zelf bepalen hoeveel licht er binnen komt. Je kunt het ook helemaal naar boven rollen, net als een gewoon rolgordijn.

Plissé gordijnen werken in principe net als een rolgordijn van boven naar beneden. Maar er is ook een ‘top down bottom up’ variant. Met name het ‘top down’ gedeelte hiervan is de noviteit. Je kunt daarmee ook de bovenzijde van de stof naar beneden doen, waardoor je niet alleen onder de stof maar ook boven de stof naar buiten kunt kijken. Zo kun je dus precies die lage avondzon tegen houden zonder dat je meteen alles dicht doet.

6. Isolatie

Dit is niet het eerste waar je aan denkt als je raambekleding gaat uitkiezen, maar het is niet onbelangrijk. Van ruiten kan veel kou afkomen. Wil je dit tegenhouden, dan werkt het goed om een laagje lucht tussen de raambekleding en het ruit te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een rolgordijn systeem met zijgeleiding. Gordijnen hebben hetzelfde effect, maar moeten dan wel helemaal gesloten zijn en van een vrij dikke stof. Dubbele plissé gordijnen hebben extra isolatie waarde vanwege de honingraat structuur. Feitelijk vormt de stof allemaal zeshoekige buisjes boven elkaar. In elk buisje zit lucht, waardoor de stof extra goed isoleert, ondanks dat deze zelf vrij dun is.
Heb je juist veel last van warmte? Dan is het handig om een product te kiezen met een licht afstotende kleur. Een witte achterzijde zorgt er voor dat het licht zo veel mogelijk weerkaatst wordt en dat je woning minder opwarmt. Dat betekent overigens niet dat je voor witte raamdecoratie hoeft te gaan, vaak is alleen de achterkant wit gemaakt met dit doel.

honingraat structuur op taupebruin dubbele plisse

Kenmerkende eigenschappen per type

Hierboven zijn al heel wat overwegingen de revue gepasseerd. Hieronder zie je bij wijze van samenvatting een schema met een aantal eigenschappen die vaak belangrijk gevonden worden. Bij elke eigenschap staan enkele producten die hier goed bij passen. Dat betekent niet dat andere deze eigenschappen niet hebben, dit zijn de meest voor de hand liggende keuzes.

Warme, huiselijke uitstraling

  • Gordijnen
  • Plissé

Controle over lichtinval

  • Duo rolgordijn
  • Jaloezieën
  • Plissé met Top Down Bottom Up
  • Vitrage

 

 

 

Verduistering

Installatie zonder boren

  • EasyClick plisse of jaloezie
  • Klemsteunen voor draai-kiepramen

 

 

 

Isolatie

  • Dubbel plissegordijn
  • Rolgordijn met zijgeleiding
  • Zwaardere gordijnen

Vochtige ruimte

  • Faux-wood (PVC) jaloezie

De keuze maken

Heb je deze zes punten overwogen? Dan heb je inmiddels waarschijnlijk een aardig beeld wat voor raamdecoratie het voor jou gaat worden. Nu komt het vooral op smaak aan. Om een goede afweging te kunnen maken kun je na het kiezen van een bepaalde oplossing stofstalen aanvragen. Je kunt dan het materiaal voelen en de kleuren zien in de omgeving waar het terecht komt. Weerspiegeling van andere kleuren en het licht op een moment van de dag kan ervoor zorgen dat iets anders oogt dan je had gedacht. Daarom is het altijd goed om hier even bij je thuis naar te kijken.

Advies inwinnen

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je je uiteraard laten adviseren. De beste papieren om dit te doen heeft een interieurarchitect, maar daar heeft niet iedereen het budget voor. Verder kun je familie en vrienden vragen om eens mee te denken. Zij komen wellicht met tips of kleuren waar je nog niet aan had gedacht.

De adviseurs van Gordijnen.nl zijn ook goed in staat om met je mee te denken. Zij kennen de trends en weten bovendien bijzonder goed wat er allemaal aan oplossingen en kleuren bestaat. Een adviesgesprek bestaat daarom niet alleen maar uit het inmeten. We denken met je mee over de mooiste oplossing binnen jouw woning en budget.

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!