ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Slaapproblemen: hoe krijg je een betere nachtrust?

25-08-2016 | Geschreven door: Lone
Heerlijk die zomer, maar voor velen betekent het helaas minder nachtrust doordat het zo lang licht blijft. Voor sommigen is het zelfs het hele jaar door een probleem; niet kunnen slapen!
oplossingen slaapproblemen

Je draait je eindeloos rond in bed zonder dat je de rust kan vinden. Allerlei gedachten gaan door je hoofd: over je werk, wat je morgen moet gaan doen, hoe het met de kids gaat, en over waarom je nou niet gewoon lekker kan slapen!

Slapen is erg belangrijk. Je lichaam en je hersenen kunnen zich herstellen. Wanneer je niet gemiddeld 7-8 uur per nacht slaapt, kan dat leiden tot concentratie- en geheugenproblemen en loop je het risico om op termijn ziek te worden.

Waarom liggen we dan wakker? Een typische oorzaak is het gebrek aan een gezonde lifestyle. We bewegen niet genoeg, eten en drinken teveel en we hebben veel aan het hoofd. Ook speelt de gewoonte om 's avonds TV te kijken een grote rol. Dat komt doordat het beeldscherm een blauwachtig licht afgeeft. Blauwachtig licht stoort de biologische klok en remt simpelweg de productie van het slaaphormoon melatonine. Als je voordat je naar bed gaat TV kijkt dan denkt je lichaam dus dat het nog dag is en dat maakt het lastig om in slaap te vallen.

Gelukkig valt er veel tegen te doen. Hieronder hebben we een aantal tips samengesteld om een betere nachtrust te krijgen.

Je moet gemiddeld 7-8 uur slaap krijgen om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven

Tips voor een betere nachtrust

  • Doe overdag zoveel mogelijk aan beweging: wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, sporten, noem maar op. Dan raak je gelijk ook die extra kilo’s kwijt :)
  • Vermijd alcohol, cafeïne en nicotine voor het slapen.
  • Zorg dat je slaapkamer zo rustig en donker mogelijk is. Hou oordoppen in de buurt tegen lawaai van buiten (of gesnurk van je partner) en installeer verduisterende raamdecoratie.
  • Elektronica is niet welkom in de slaapkamer. Je slaapkamer is om in te slapen. Het is verleidelijk wanneer je niet kan slapen om even je Facebook op je telefoon te checken, maar van het blauwe licht krijgt onze biologische klok een signaal dat het dag is en slapen we dus minder en korter. Niet doen dus.
  • Dat telt ook voor de TV. Als je voordat je naar bed gaat TV zit te kijken dan denkt je lichaam dat het nog dag is en dat maakt het lastig om in slaap te vallen.
  • Omgekeerd is het voor je biologische klok belangrijk dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Maak bijvoorbeeld een kleine wandeling buiten in de lunchpauze en maak er een gewoonte van om altijd zo dicht mogelijk bij de raam te zitten.
  • Dutjes zijn lekker, vooral als je s' nachts niet goed slaapt, maar probeer toch niet tussendoor te slapen.
  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op, ook in het weekend.
  • Een uur voordat je gaat slapen is het belangrijk om alleen ontspannende activiteiten te ondernemen, bijvoorbeeld een boekje lezen of luisteren naar rustgevende muziek.
  • Als je in bed ligt, kan een ademoefening je helpen te ontspannen, ook in je gedachten. Een handige oefening is de 4-7-8: adem 4 sec. in door je neus, houd je adem vervolgens 4 sec. vast, adem in 8 sec. weer uit door je mond en herhaal de cyclus tot dat je helemaal ontspannen bent.
  • Als je wakker bent, sta dan op en blijf niet te lang in bed liggen.
  • Wanneer je langer dan een maand tenminste drie dagen per week slaapproblemen hebt, is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.
Hopelijk helpen deze tips om beter te kunnen slapen.
Alvast welterusten!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!