ZekerMeten verzekering Showroom in Bussum ✓ Snelle levering ✓ Kundige klantenservice ✓ Gratis verzonden vanaf €100
Gordijnen.nl » Blog
Terug naar alle blogs

Verhuizen: Hoe richt je je nieuwe huis in zodat het precies past bij wie je bent?

20-10-2016 | Geschreven door: Lone
Hoera, laat de champagne maar knallen! Je oude woning is verkocht, de hypotheek is rond en je hebt de sleutels van je nieuwe paleisje. Nu nog even verhuizen en dan gaat je nieuwe leven beginnen. Of moet er nog van alles gebeuren in het nieuwe huis? Weet je niet waar je aan moet beginnen? Dan ben je zeker niet de enige. Om je te helpen hebben we gekeken naar wat er allemaal bij komt kijken bij het inrichten van een huis.
verhuizen

Verhuizen wordt genoemd als één van de gebeurtenissen in het leven die ons het meeste stress oplevert. Dat is eigenlijk niet zo gek. Verhuizen heeft een domino-effect; de dagelijkse handelingen die je normaal op routine doet, moet je opeens over nadenken en opnieuw uitvinden. Alles om je heen is nieuw: de woning, de buren, de omgeving, de school, de tandarts, noem maar op. Misschien ga je ook voor het eerst samenwonen of juist op jezelf wonen. Een verandering kan best stressvol zijn.

Verhuizen heeft een domino-effect op je leven. De dagelijkse handelingen die je normaal op routine doet, moet je opeens over nadenken en opnieuw uitvinden.

Tegelijkertijd biedt het verhuizen je de kans om je alledaagse leven opnieuw in te richten zodat het preciest past bij wie je bent en wat je nodig hebt. Als je een keukenprinses bent, stel dan je keukentafel op jouw hoogte in. Als je van lezen houdt, maak dan je een gezellige leeshoek waar je lekker zit en waar het licht goed is. Je richt dus je huis in zodat het voor jou prettig voelt en je dagelijkse leven zo soepel mogelijk kan verlopen. Dat is slim inrichten.

Als je een keukenprinses bent, stel dan je keukentafel op jouw hoogte in.

Om je een goede start te geven met het inrichten van je nieuwe woning, hebben we een stappenplan voor je gemaakt:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je nieuwe huis inrichten in 10 stappen:

1. Wat wil je? (inrichtingsplan)

Geef elke kamer een eigen sfeer zodat niet alle kamers in huis gelijk zijn.

Het is handig om te beginnen met een klein onderzoek van de functie en sfeer van de verschillende kamers in de nieuwe woning.

  • Welke functie heeft de kamer? (ontspannen, eten, werken etc.)
  • Welke meubels en installaties zijn daar voor nodig ? (eettafel voor het hele gezin, ergonomische bureaustoel, goed leeslicht, etc.)
  • Welke sfeer wil je graag creëren? (rust, gezelligheid, energie, concentratie, etc.) Geef elke kamer een eigen sfeer zodat niet alle kamers in huis gelijk zijn.
  • Met welke kleuren en materialen kan je die sfeer creëren? (zie hier voor een uitgebreid advies over kleuren)

Maak vervolgens per kamer een inrichtingsplan en zoek eventueel plaatjes bij online of in tijdschriften.

kleuren

2. Wat heb je? (inventarisatie)

Bewaar alleen spullen die je echt nodig hebt of waar je echt plezier aan hebt.

Als je een inrichtingsplan hebt gemaakt kan je vervolgens je inboedel inventariseren. Wat past wél/niet in het inrichtingsplan dat je hebt gemaakt? Wees systematisch en streng. Wat je niet nodig hebt kan je beter niet meenemen naar de nieuwe woning. We hebben allemaal een lade, een kast of zelfs een hele opbergruimte of zolder vol met spullen waar we eigenlijk niet van weten wat we er mee moeten doen. Dat zijn de spullen die we denken misschien een keertje nodig te hebben, die het nog eigenlijk prima doen of andere spullen die van waarde zijn. Doe ze weg, geef ze aan een goed doel of zet ze op Marktplaats. Je wilt alleen spullen in huis hebben die je echt nodig hebt of waar je echt plezier aan hebt.

3. Wat kost het? (budget)

Zet 20% opzij als een extra buffer voor onvoorziene kosten. Ja, die zijn er altijd.

De kosten voor het inrichten van je huis kunnen snel oplopen als je niet oplet. Daarom is het handig om vooraf een budget te maken van hoeveel je wilt en kunt uitgeven. Wees realistisch in je inschatting en zet 20% van de totale kosten opzij als buffer voor onvoorziene kosten. Ja, die zijn er altijd. Je hoeft trouwens niet alles in één keer te doen. Met het inrichten van een huis ben je nooit klaar. Het is echter geen ramp als je met een deel van de inrichting even wacht totdat je meer budget, tijd en energie hebt.

4. De basis

Zorg dat minimaal 15% van de woonoppervlakte besteedt wordt aan opbergruimte.

De basis van je woning zijn de grote investeringen die voor lange tijd moeten meegaan. Het is slim om materialen van goede kwaliteit uit te zoeken die niet al te trendy zijn. De basisonderdelen zijn:

  • Vloeren (tip: als je dezelfde vloer door het hele huis legt geeft het een gevoel van meer ruimte).
  • Wanden, plafonds, deuren en kozijnen (tip: het schuren en schilderen van deuren en kozijnen is een grote klus waar je voldoende tijd voor moet inplannen).
  • Voldoende opbergruimte (tip: zorg dat minimaal 15% van de woonoppervlakte besteedt wordt aan (inbouw)kasten). Dit lijkt heel veel, maar zo voorkom je dat de logeerkamer opeens vol staat met spullen waar er ergens anders in huis geen plek voor is.
  • Vergeet trouwens de kleine klusjes niet, zoals kastdeuren die niet goed sluiten of stopcontacten op de juiste plek plaatsen. Doe ze gelijk. Nu zijn de kamers nog leeg en kan je makkelijk aan de slag.

5. Gordijnen

Een verduisterend rolgordijn in de slaapkamer, een lichtdoorlatend gordijn in de woonkamer en shutters in de werkkamer.

Een nieuw huis vol ramen in allerlei vormen en groottes kan best wat stress opleveren op het moment dat je de raamdecoratie gaat kiezen. Kijk in je inrichtingsplan wat de behoeftes zijn per kamer en kies een oplossing die daar het beste bij past. In de slaapkamer op zolder wil je misschien een verduisterend (dakraam)rolgordijn, in de woonkamer met openslaande deuren naar de tuin een lichtdoorlatend gordijn en in de werkkamer aan de straatkant juist shutters zodat je ongestoord thuis kan werken. Als je hulp nodig hebt dan komt onze gordijnenadviseur Maarten graag bij je langs voor een vrijblijvend advies.

meubels

6. Meubels

Je hoeft niet over alles het eens te zijn. Verschillende stijlen combineren is juist heel leuk.
  • Hou bij het kiezen van nieuwe meubels rekening met de grootte van de ruimte waar ze straks in komen staan. Grote ruimtes vragen naar grote meubels, en kleine ruimtes naar kleine. Een grote hoekbank is lekker maar is erg overheersend in een woonkamer van 20 m², net zoals een kleine tweezitter gauw wegvalt in een grote ruimte.
  • Je hoeft niet perse nieuwe meubels te kopen. Het is juist heel leuk om moderne meubels te mengen met vintage of erfgoed. Dat geeft karakter en sfeer aan een ruimte.
  • Vinden jij en je partner niet dezelfde meubels mooi? Let dan op de valkuil van een compromis kiezen wat beiden van jullie eigenlijk niet mooi vinden. Koop dan liever een bankstel in één stijl en de salontafel, vloerkleed en kussens in een ander stijl. Stijlen combineren is juist heel leuk. "Mix & match" heet dat.

7. Verlichting

Zorg dat er in elke kamer verschillende soorten verlichting aanwezig zijn.

Het kan best een uitdaging zijn om de juiste verlichting uit te zoeken. Toch is het de moeite waard om hier tijd in te steken. Kijk in je inrichtingsplan naar welke eisen de lampen aan moeten voldoen, en dit kamer voor kamer. Er zijn vier soorten verlichting waar je uit kan kiezen. Het beste resultaat bereik je als er in elke kamer alle soorten verlichting aanwezig zijn:

  1. Basisverlichting is het licht wat je als eerste aandoet als je een kamer binnenloopt, zoals plafondlampen en inbouwlampen.
  2. Functionele verlichting zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt bij o.a. het lezen, koken, knutselen of werken. Voorbeelden hiervan zijn lees-, bureau- en spotlampen.
  3. Accentverlichting gebruik je om aandacht te geven aan bepaalde plekken of spullen in een ruimte, zoals een mooi schilderij of meubelstuk.
  4. Sfeerverlichting gebruik je om extra sfeer te creëren. Het kan een lichtslinger zijn maar ook een open haard en kaarsjes zijn enorme sfeermakers. Met een dimmer op de basisverlichting kan je ook veel sfeer creëren.

8. Akoestiek

Woontextiel is je beste vriend bij het verbeteren van de akoestiek.

We wonen steeds minimalistischer en houden van houten vloeren, strakke interieuren en grote open ruimtes. In moderne woningen zijn er niet genoeg muren, spullen en textiel aanwezig om het geluid goed te absorberen. Dan gaat het galmen. Je kunt hier onze tips lezen voor een goede akoestiek in huis.

accessoires bloemen/>





<h3>9. Accessoires</h3>

<blockquote>Kies pas als allerlaatste de accessoires uit. </blockquote>

<p>Accessoires zijn het toetje van het inrichten van je huis en toetjes komen pas aan het einde van de maaltijd. Ja, het is lastig om zo lang te wachten met wat eigenlijk het allerleukste is. Maar pas als de muren zijn geschilderd, de gordijnen hangen en de meubels op de perfecte plek staan, kun je echt zien welke accessoires waar nodig zijn. </p>



<h3>10. Thuisgevoel</h3>

<blockquote>Nodig je familie en vrienden uit voor een

Je zult je waarschijnlijk niet gelijk thuis voelen. Geef je zelf de tijd om te wennen aan je nieuwe woning. Je kunt nog zoveel doen met de inrichting, de rest moet komen van jezelf en met wie je je woning deelt. Voelt het nog een beetje kaal in huis, nodig dan je familie en vrienden uit voor een gezellige avond. Het heet in het Engels niet voor niets een 'house warming'. En je nieuwe huis mag best gevierd worden, toch?

We wensen je heel veel succes met de verhuizing en we hopen dat je gaat genieten van je nieuwe paleisje!

Terug naar alle blogs

Advies bij jou thuis

Wil je graag dat we bij jou thuis komen kijken voor een mooie raamdecoratie oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseur!